• PROCAMP
 • Zonder vrijwilligers geen vereniging!

  Pupillentrainer Erwin Walsarie: “Leuk om de kinderen wat te leren en ervaring over te brengen’’

  Op de maandag- en woensdagmiddagen loopt het al vroeg in de namiddag storm op De Egmonderhout. Zo’n 25 pupillen van de O8-lichting, de eerste leeftijdsgroep waarbij competitiewedstrijden gespeeld worden, melden zich dan op het A-veld om getraind te worden onder de bezielende leiding van Erwin Walsarie. 

  De 64-jarige voormalig Akersloter, die zijn gehele voetbalcarrière voor Meervogels uit is gekomen, is pas vier jaar actief binnen Alcmaria. Ook nadat Erwin met zijn vrouw naar Alkmaar verhuisde bleef hij bij Meervogels voetballen. Op zijn zestigste kreeg hij wat meer tijd, en werd hij uiteindelijk via-via benaderd om toch wat bij Alcmaria te komen doen. “Op de verjaardag van schoonzoon Yourick Untied sprak ik Jan Untied sr., die vroeg wat ik ging doen. Toen ik aangaf wat bij de jeugd van Meervogels aan de slag te willen gaan, schakelde Jan snel Peter Strabbing in. Hij heeft mij toen opgebeld met de vraag of ik wat bij Alcmaria wilde gaan doen. Ik woon dichtbij dus ik kan lekker met het fietsje heen, dacht ik.”

  Inmiddels heeft hij zich in de afgelopen jaren goed kunnen ontwikkelen als jeugdtrainer bij Alcmaria. “Eerst heb ik de O15-1 getraind en daarna de O16-1 voor een half jaar. Dat werd uiteindelijk de O17-2 die ik het jaar daarop ook heb gedaan. Dit jaar ben ik dus de O8 gaan doen.” 

  Sinds dit seizoen is het dus een volledig andere groep waar Erwin voor staat. De verschillen aanstippen tussen deze leeftijdsgroepen is dan ook niet iets waar hij heel lang over hoeft na te denken. “Het enthousiasme bij de jeugd merk je vooral bij de pupillen. Bij de O17 spelen er meer andere dingen, terwijl de O8 constant enthousiast is. De O15 en O16 vond ik echt het mooist, bij die lichting is voetbal alles en kun je echt gericht dingen leren.” Het constante enthousiasme is ook gelijk het meest moeilijke aspect aan het trainen van de pupillen, zo vertelt Erwin. “Je moet de kinderen veel aandacht geven, ze zijn snel afgeleid. In mijn eentje is het absoluut onmogelijk om de kinderen aan te sturen. Gelukkig heb ik altijd assistentie van Patrick de Jong, Jürgen Hoepel en Chrissie Koppies, anders is het niet te doen.”

  In de jaren dat Erwin actief is als vrijwilliger bij Alcmaria is zijn eigen enthousiasme er gelukkig ook niet minder op geworden. “Alcmaria is echt een hele leuke vereniging. Iedereen kent elkaar, echt één grote familie. Toen ik net binnen kwam wist ik dat helemaal niet, maar uiteindelijk heb ik ook iedereen leren kennen. Nu ik ook af en toe inval en op donderdag meetrain met de Veteranen is het helemaal gezellig.”

  𝘞𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘯 𝘣𝘭𝘪𝘫𝘷𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘵𝘪𝘫𝘥 𝘰𝘱 𝘻𝘰𝘦𝘬 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘸𝘪𝘭𝘭𝘪𝘨𝘦𝘳𝘴! 𝘞𝘪𝘭 𝘫𝘪𝘫 𝘰𝘰𝘬 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘬𝘦𝘯𝘦𝘯, 𝘯𝘦𝘦𝘮 𝘥𝘢𝘯 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘰𝘱 𝘮𝘦𝘵 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘫𝘦𝘶𝘨𝘥𝘷𝘰𝘰𝘳𝘻𝘪𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘙𝘦𝘯é 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳: 𝘳.𝘰𝘷𝘦𝘳𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳@𝘤𝘩𝘦𝘭𝘭𝘰.𝘯𝘭