• Volop focus op de jeugd

 • Alcmaria' eerste honkbalteam is gestopt aan het eind van vorig seizoen. Het tweede werd het eerste en komt nu uit in de zesde klasse. Maar niet getreurd: de jeugd heeft de toekomst, zegt de technische commissie. Zowel bij het honkbal als het softbal.

  Het zijn altijd van die golfbewegingen in de sport. Een periode van spelen op landelijk niveau wisselt zich af met een periode van spelen in regionale klassen. Zo is er momenteel voor het eerste honkbalteam weer een periode aangebroken waarbij het team speelt in de zesde klasse, terwijl alle fans gewend waren om het vlaggenschip van Alcmaria Victrix in de eerste of tweede klasse te zien spelen.

  Uiteraard zijn er altijd redenen voor deze ontwikkelingen. De reden voor de huidige terugval is dat een vrijwel het complete eerste op leeftijd was gekomen en wat meer tijd met het gezin wilde doorbrengen. Toen enkele dragende spelers van het team besloten te stoppen volgden anderen al snel waarna er geen team meer overbleef.

  Gelukkig beschikten we bij de club over nog twee seniorenteams en vele jeugdteams waardoor er nog altijd gehonkbald zal worden bij Alcmaria.

  Ja, het zal wel even duren voordat het eerste honkbalteam van Alcmaria weer in de hogere klassen zal uitkomen, maar tot die tijd kunnen we ons prima vermaken in de regionale competities.

  We hebben momenteel twee ruim gevulde herenteams en krijgen nog maandelijks aanwas. Elk jaar lijken er toch steeds meer mannen de weg naar onze teams te vinden. Wellicht zijn het de gezellige wedstrijden of barbecues die niet onopgemerkt zijn gebleven!

  Jeugd is de toekomst

  Wat we ook hebben gezien is dat het zeer goed gaat met de ontwikkeling van het jeugdhonkbal en -softbal. Alcmaria heeft in iedere leeftijdscategorie een of twee teams in competitie. Zij vormen de toekomst voor onze club.

  Ook in deze categorie├źn krijgen wij nog regelmatig aanmeldingen en vullen onze teams zich gestaag.

  Alle teams beschikken over twee coaches en dat is ook fantastisch. De trainingsavonden zijn een genot om naar te kijken als de jeugdteams fanatiek aan het trainen zijn op de mooi verlichte velden van onze vereniging!

  Ondanks het wegvallen van ons landelijke tweedeklasseteam is er dus ook veel positiefs te melden en kunnen we met een gerust hart naar de toekomst kijken. De focus is verschoven naar de jeugd en we zullen er alles aan doen om binnen afzienbare tijd het eerste team weer te laten stijgen op de ladder.

  De talentvolle groep U21-spelers zijn de eersten in lijn om dit te bewerkstelligen. Onder leiding van Mark van de Aa en Roddy van Aanholt worden zij momenteel klaargestoomd om binnen twee of drie  jaar de basis te vormen voor ons nieuwe eerste team.

  Op dat moment zal Alcmaria weer een superjong eerste team hebben met een gemiddelde leeftijd van negentien of twintig jaar. En wellicht vinden ook enkele ex-Alcmarianen weer de weg terug naar hun oude club en kan er verder worden opgebouwd.

  Softbal

  Ook aan de softbalkant is er iets moois gaande. Waar Wesley Blonk en Mark-Jan Vermeij al een aantal jaar terug zijn gestart met een meidenteam dat inmiddels in de U15-klasse uitkomt, is er ook een groepje jongere meiden gestart bij de Beeball-Majors. Onder leiding van Alex Koppies zijn ze hard aan de slag om volgend seizoen een meiden U12-team te gaan vormen!

  Al met al is met de huidige grote groep aspiranten, pupillen, Beeballers en trainer/coaches de toekomst in huis. We zetten vol in op verdere vergroting van het aantal jeugdleden zodat we nog tot in lengte van dagen kunnen genieten van onze mooie sport.

  Technische commissie Honkbal-Softbal Alcmaria Victrix