• Terugblik seizoen 2022

  'Het seizoen 2022 verliep met horten en stoten'

  Paul Nunes, voorzitter van de honkbal- en softbal-afdeling van Alcmaria Victrix, kijkt met een ,,gemengd gevoel" terug op het afgelopen jaar. Je zou het al bijna vergeten zijn, zegt Paul, maar dit was pas weer het eerste seizoen na de pandemie. ,,Het was best lastig opstarten na twee coronajaren", zegt Paul. ,,Je moest je bijna opnieuw voorstellen aan mensen van de vereniging met wie je voorheen wekelijks of soms wel vaker contact had."

  Het opstarten ging met horten en stoten, zegt Paul. ,,Logisch. Na twee onderbroken jaren was de vereniging niet altijd meer de geoliede machine van voor de pandemie." Maar, zegt hij, Alcmaria Victrix heeft het desondanks als vereniging goed gedaan. ,,Er is veel cohesie in de club, en binnen de teams."

  Paul Nunes: ,,Sportief gezien heeft om te beginnen de jeugd het prima gedaan. Bij de jongste teams bijvoorbeeld straalde het plezier er elke week weer vanaf. Dat is voor mij de essentie van met elkaar sporten. En veel belangrijker dan de resultaten."

  De jeugd kende zelfs een kampioensploeg. De jongens van Alcmaria HB U15-1, voorheen het team aspiranten-1, werd afgelopen jaar kampioen. Paul noemt ook de softbalmeiden van Alcmaria SB U12-1. ,,Het was fantastisch om die meiden bezig te zien. Daar ben ik echt heel blij mee!"

  En de senioren? ,,Zowel voor de honkballers als de softballers was het eigenlijk een prima regulier seizoen."

  Het eerste is een apart verhaal, erkent ook Paul. Het afgelopen seizoen speelden de heren van Alcmaria Victrix voor het eerst in een combinatieteam met The Herons uit Heerhugowaard in de eerste klasse. Uniek in de geschiedenis van het honkbal in Noord-Holland-Noord.

  Maar het niveau van de op-een-na-hoogste klasse van Nederland bleek te hoog voor het Alkmaars-Heerhugowaardse fusieteam. ,,Regelmatig liepen we behoorlijk in de pas met de tegenstanders. Stonden we tot en met de zevende inning voor, maar gaven we het jammergenoeg toch weg."

  De basis was bovendien te smal om te kunnen meekomen. Niet iedere speler van de eerste teams van Alcmaria en The Herons wilde twee wedstrijden per weekend gaan spelen, zoals in de eerste klasse gebruikelijk, en haakte af bij het combi-avontuur.

  Het seizoen begon wat tumultueus voor Alcmaria Victrix/The Herons. De coachstaf kende enige onenigheid met de technische commissies van de Alkmaarse en Heerhugowaardse verenigingen. Die leidde tot het voortijdig vertrek van hoofdcoach Mitchell Berghmans. Onder zijn opvolger Eelco Jansen, die bij de start al had aangegeven niet langer te blijven dan één seizoen, ging het beter lopen.

  Aan het eind van het seizoen van 22 gespeelde wedstrijden en één keer winst kwam dan ook de vraag: moet het combiteam doorgaan? ,,De vooruitzichten waren dat we niet over voldoende kwalitatief goede spelers zouden kunnen beschikken", zegt Paul.

  ,,Dan kan je starten in het nieuwe seizoen en blijven aanmodderen, maar zo zit ik niet in elkaar. Als je besluit door te gaan, moet je ook willen investeren. En blijven de resultaten dan ook, dan dreigt er stress, irritaties, mogelijk scheve gezichten in de vereniging. Daarom hebben we besloten de samenwerking te staken."

  Komend jaar speelt het eerste team van Alcmaria Victrix in de tweede klasse. ,,Nog steeds een zeer acceptabel niveau", zegt Paul. ,,Met het grote verschil dat het eerste nu weer één wedstrijd per weekend speelt. Mogelijk is dat aanleiding voor spelers die eerder zijn afgehaakt, om weer beschikbaar te zijn voor het eerste."

  Trots is Paul tot slot ook op de stappen die Alcmaria Victrix heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Naast het inzamelen van plastic statiegeldflesjes, liet de vereniging aan het einde van het seizoen zonnepanelen installeren op het dak van de Dug-Inn. ,,32 panelen maar liefst", zegt Paul. ,,Genoeg om geheel zelfvoorzienend te zijn."