• Samen staan we sterk

  Waarom de honkballers van Alcmaria en Herons met één team uitkomen in de eerste klasse

  De eerste herenteams van Alcmaria Victrix en The Herons spelen sinds dit seizoen samen in de een-na-hoogste klasse van Nederland.

  Voorzitters Paul Nunes (Alcmaria Victrix) en Robin Verburg (The Herons) leggen uit waarom de Alkmaarse en de Heerhugowaarde honkballers samen optrekken. 

  ,,Wij nemen weinig bagage mee uit het verleden. En dat is ook wel fijn."

  ALKMAAR. Met één gewonnen wedstrijd en vier verloren duels is de start van het nieuwe honkbalseizoen voor Alcmaria Victrix en The Herons vooralsnog wat stroef. De samenwerking tussen beide verenigingen verloopt daarentegen soepel. 

  Voor het eerst in de geschiedenis van beide clubs spelen Alcmaria Victrix en The Herons met een gezamenlijk eerste team - dat doen ze in de eerste klasse, de een-na-hoogste klasse van het Nederlandse honkbal. 

  Wie dit seizoen het vertrouwde rood-zwart zoekt op het Alcmaria-veld - of het geel-zwart van het eerste team uit Heerhugowaard - zal enigszins verbaasd op kijken. Herons/Alcmaria komt uit in neutraal wit, met een zwart wapen met de letters H en A op de borst. 

  Meer wedstrijden
  Het gezamenlijke eerste team is een snelle reactie op het verzoek dat honkbalbond KNBSB in november 2021 deed aan Herons-voorzitter Robin Verburg. Wilden de Heerhugowaardse honkballers, destijds uitkomend in wat nu de tweede klasse heet, niet een van de vrije plekken vullen in de eerste klasse?

  Verburg aarzelde. ,,Ik had niet het idee dat wij er klaar voor waren, dat de tijd er rijp voor was", zegt de Herons-voorzitter in de kantine van Alcmaria. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is net afgelast. ,,Uitkomen in de eerste klasse betekent meer wedstrijden, meer spelers, meer coaching. Maar samen met Alcmaria dachten wij het wel te kunnen." Ook het eerste team van de Alkmaarders speelde vorig seizoen in de tweede klasse. 

  In de zomer spraken beide verenigingen al eens over samenwerking, vertelt Alcmaria-voorzitter Paul Nunes. ,,Ik had daarover een prettig gesprek met met Herons-hoofdcoach Mitchell Berghmans. Maar wat toen ontbrak was een wederzijds belang. De beide eerste teams konden op dat moment goed meekomen in hun klasse. Maar in november was dat belang er wel. Ook Alcmaria heeft altijd de ambitie gehad om zo hoog mogelijk te spelen." 

  Verburg en Nunes planden een eerste gesprek - op de bank in de kantine van Alcmaria. De beide voorzitters deelden de ambitie om op hoog niveau te honkballen in de regio, maar niet tegen elke prijs en niet ten koste van de verenigingen.

   

  Zeven of acht pitchers
  ,,Het vergt nogal wat van het team", vertelt Nunes. ,,In de eerste klasse speel j niet een maar twee wedstrijden per weekend. En dat betekent dat je moet beschikken over zeven of acht goede pitchers. Nu kwam Alcmaria er tot pakweg drie." Met heel veel moeite, zegt Nunes, kan je wel ergens nog een paar goede spelers vandaan halen, maar dat noemt hij ,,niet structureel". Liever bedachten de voorzitters een opzet om voor langere tijd, duurzaam en structureel op een hoog niveau te kunnen honkballen met het eerste team. 

  Verburg: ,,We moesten binnen een week antwoorden aan de bond. Na het eerste prettige gesprek hebben wij onze plannen aan de spelers en coaches voorgelegd. De meesten waren positief, maar enkele spelers hadden niet de wens om twee wedstrijden per weekend te spelen. Sommige jongens zaten ook min of meer aan het einde van hun loopbaan en wilden niet mee in het avontuur." Nunes vertelt hetzelfde verhaal over de spelers van Alcmaria. 

  Verburg: ,,We hebben uitgelegd aan iedereen: dit is een nu-of-nooit-moment. We hadden senioren die het zouden kunnen en junioren die er tegenaan zitten." Zijn collega Nunes noemt het een ,,unieke kans op het juiste moment." 

  Van oud zeer tussen Alkmaar en Heerhugowaard hadden Nunes (voorzitter sinds 2018) en Verburg (voorzitter sinds 2019, bestuurslid sinds 2015) geen last. Verburg: ,,,Wij nemen weinig bagage mee uit het verleden. En dat is ook wel fijn." 

  Vierpuntenplan
  Na de 'go' van de spelers formuleerden de beide voorzitters en hun technische coördinatoren vier doelstellingen voor een nieuw te vormen eerste team Herons/Alcmaria. Het avontuur moest in de eerste plaats voor langere tijd zijn. ,,Een duurzame samenwerking vinden wij heel belangrijk", zegt Verburg, ,,Dit moet voor meerdere jaren standhouden." 

  Daarbij willen Alcmaria en Herons hun eerste team opbouwen vanuit de eigen jeugdopleidingen. De Heerhugowaardse vereniging investeert in de eigen trainers en coaches, Alcmaria werkt onder meer samen met honkbalopleiding Future Stars Academy.

  Doelstelling drie in het vierpuntenplan van Nunes en Verburg is dat zij een platform willen scheppen voor talentvolle en ambitieuze jongeren. Die zouden voorheen naar Haarlem of Amsterdam vertrekken om op hoger niveau te kunnen honkballen. Nu zouden zij terecht moeten kunnen bij Herons/Alcmaria. Het vierde punt is dat de Alkmaarse-Heerhugowaardse combinatie de honkbalsport in Noord-Holland-Noord wil promoten.

  Alcmaria Victrix en The Herons zijn beide verenigingen met ruim tweehonderd leden. Die vergelijkbare grootte is een belangrijk factor voor succes, denken Nunes en Verburg. Op deze manier is een samenwerking gelijkwaardig. ,,Met weinig andere verenigingen hier in de regio zou een samenwerking als deze mogelijk zijn", zegt Nunes. 

  Tegen profs of semi-profs
  Wanneer is de samenwerking een succes? ,,Als het team over een paar jaar nog steeds in goede harmonie draait", zegt Verburg. ,,Dat gaat nu heel goed: vanaf dag één is de samenwerking tussen de spelers goed." 

  Nunes vult aan: ,,En het is een succes als het team een sterke uitstraling heeft naar de rest van de vereniging. Als de jeugd het leuk en spannend vindt om kans te hebben in het eerste team te spelen."

  Alcmaria en Herons kunnen dit seizoen overigens in relatieve rust bouwen aan een ploeg: het eerste seizoen kan het combi-team niet degraderen. In de eerste klasse treffen de heren een aantal tweede teams van hoofdklasseverenigingen. ,,Dan speel je tegen profs of semi-profs", zegt Nunes. ,,Dat is niet altijd... 

  Hoe zouden de voorzitters het huwelijk tussen hun eerste teams noemen? Een LAT-relatie? ,,Eerder als friends with benefits", lacht Nunes. ,,We waren al vrienden en nu doen we het ook samen."