• PROCAMP
 • Rinus Bruckman (Amsterdam, 26 september 1927 - Alkmaar, 15 oktober 2021)

  Naambordjes in Nederland van straten, wegen en pleinen die zijn vernoemd naar bekende mensen, hebben van die kleine lettertjes. Onder de naam van de straat, de weg of het plein. Schilder staat er dan. Of staatsman. Of verzetsheld.

  Maar wat zet je onder de naam van het nieuwe plein naast de Dug-Inn, de kantine van Alcmaria Victrix honkbal en softbal?

  Onder het blauwe bordje met in witte letters: Rinus Bruckmanplein? Het bordje dat Hans Arends en Nico van de Kamer op 6 oktober aan Rinus Bruckman kwamen tonen in de hospice? En het bordje dat Rinus op 10 oktober zelf onthulde na de wedstrijd tegen The Herons?

  Honkbalcoach, softbaltrainer, bestuurslid, jeugdkamp-oprichter, cabaretzanger, kantinebaas, terreinknecht, erelid, pater familias van een honkbalfamilie van vier generaties, medeoprichter zaterdag-voetbalafdeling.

  Rinus Bruckman wás Alcmaria Victrix honkbal en softbal.

  Dat begon in 1965, een jaar nadat in Alkmaar de honkbaltak van Alcmaria was opgericht. In dat jaar werd Rinus Alcmariaan. Hij werd gescout door Frits Postma  tijdens de honkbalwedstrijd Alkmaarsche Boys - Alcmaria waar hij belangstellend langs de lijn stond.  Zelf had hij in de overgangsklasse gehonkbald bij DWS. Als midvelder, vertelt de overlevering, kon hij goed vangen. Een snelle honkloper was Rinus bovendien. Slaan kon hij minder, zegt het archief van Alcmaria, maar met zijn snelheid wist hij toch een hoop punten te maken.

  Hij werd coach van Honkbal 1. De mannen speelden toen nog in de befaamde witte honkbaltenues met op de rug de rode Alcmaria Victrix-burcht. Eind jaren zestig stond hij ook mede aan de basis van de softbaltak van Alcmaria. Later ook als coach van Dames 3.

  Diezelfde mannen organiseerde ook een zaterdag-voetbalteam bij Alcmaria, daarmee aan de basis staan van de huidige zaterdag-afdeling Met illustere namen als Peter Gerritsen, Jan Untied sr, Jack Otto, Tjirk de Vries, Rudy Schmidt, Henk Maasen en Jan Genefaas. En Rinus natuurlijk die zelf ook zeer behoorlijk kon voetballen.

  In al die jaren die Rinus voor Alcmaria Victrix actief was, begreep hij goed dat een sportvereniging meer kan zijn dan een vereniging waar je gaat sporten. Alcmaria Victrix was dankzij Rinus Bruckman ook een sociale, gezellige en menselijke vereniging. Hij stak veel tijd en energie in de sociale kant die een sportclub ook kan -- en misschien wel moet -- zijn.

  Jonge Alkmaarse sporters kwamen naar het mede door hem opgerichte AV Jeugdkamp. Creatieve Alcmarianen konden hun muzikale kant bij hem kwijt in het AV Cabaret. Dat werd nog eens gememoreerd bij het honderdjarig bestaan van Alcmaria Victrix in 1998, in Theater De Vest. En niet te vergeten, de dorstige leden. Die togen naar de door Rinus jarenlang beheerde kantine.

  Maar kroegbaas, of terreinknecht, of vertegenwoordiger in huishoudelijke artikelen -- wat Rinus allemaal was -- moeten allemaal niet onder de naam Rinus Bruckmanplein. Nee, daar moet staan: Rinus Bruckman was een familieman. Van een hele grote familie genaamd Alcmaria Victrix.

   
 • Een klein gebaar, de krans op het Rinus Bruckman Plein.