• PROCAMP
 • In memoriam Nanda Goudsblom

  8-8-1949      2-9-2022
   
  Die lange rij met mensen die geduldig wachtte om Sjaak en de familie te condoleren gaf wel aan hóe geliefd Nanda was binnen onze vereniging.
  Want we mogen gerust stellen dat met het heengaan van Nanda een zeer bijzondere Alcmariaan ons is ontvallen. Bij deze een poging om deze bijzondere dame in woorden te herdenken.
  Nanda krijgt te maken met Alcmaria Victrix als ze Sjaak eind jaren zestig ontmoet in de Bierkelder, toen de place to be. “Een spontane, mooie dame, al zeg ik het zelf” aldus Sjaak die zich dat moment nog wel kan herinneren. Sjaak zelf is dan vaste waarde in het eerste team en zo rolt Nanda onze vereniging binnen. Ze helpt mee in de kantine maar haar grootste inspanning gaat ze doen bij de cabaretgroep van Alcmaria Victrix. Illustere namen als Ben Sierhuis, Piet van Vliet, Ed Bakker en Rinus Bruckman e.a. treden vanaf de jaren zeventig op bij speciale gelegenheden met op maat gemaakte voorstellingen in o.a. het Gulden Vlies. Ze staan ook te zingen bij andere verenigingen, bejaardenhuizen of bedrijven (De Moel, BAM, Het Nut in Waarland, Binnenvaartschippers Jordaan) als ze daarvoor gevraagd worden. Ed Bakker herinnert zich: “We repeteerde met de groep elke donderdagavond, Nanda was zangeres en bij de repetities altijd bloedserieus. Alles moest tot in detail geoefend worden!” In de Vest bij het 110 jarig jubileum van Alcmaria Victrix was overigens de laatste voorstelling van de cabaretgroep te bewonderen.
  Ook organiseerde Nanda in die tijd de Alcmaria-uitjes. Een vaste groep oud eerste voetballers met aanhang die regelmatig met elkaar op stap gingen. De laatste tijd was daar de gang wat uit, te veel deelnemers ontvielen hun.
  Maar de meesten van ons kennen Nanda natuurlijk vooral vanwege haar inspanningen in de kantine. Elk weekend en donderdagavond stond ze er, altijd met haar Sjaak. Zeker de donderdagavond kon heel laat worden maar Nanda zat dát niet in de weg. Sjaak daarover: “het kwam wel voor dat ik om drie uur ’s nacht een keer mijn bed in kon. Ons maakte het niets uit!”
  Maar Nanda had ook altijd een luisterend oor of een schouder om op uit te huilen. Dat samen met haar dienstbaarheid achter de bar maakte dat ze alom geliefd was. Wat konden we ons als vereniging nog meer wensen? Zelfs andere verenigingen spraken vol lof als het over onze Nanda ging. In 2019 werd Nanda tot haar grote verrassing hierin gewaardeerd als Lid van Verdienste van Alcmaria Victrix waar ze bijzonder trots op was.
  Dat Nanda ziek werd was dat een schok voor onze vereniging, ook al omdat het snel duidelijk werd dat ze niet meer beter zou worden. Operaties en behandelingen volgenden elkaar op met soms positieve berichten en periodes maar langzaam werd wel duidelijk dat ze deze strijd definitief ging verliezen. Alcmarianen bleven haar wel altijd thuis of in het verzorgingstehuis bezoeken (of zelfs verzorgen!) maar op ons complex kwam ze nauwelijks meer. Klein hoogtepuntje was de eerste-steenlegging in verband met ons nieuwe complex waar ze samen met Ben Sierhuis achter de accordeon nog wat Amsterdamse smartlappen zong.
  In deze donkere periode was er nog wel een daverende verrassing voor Nanda: in december 2020 belde de toenmalige Alkmaarse burgermeester Roemer bij haar aan om Nanda tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te benoemen. Wat een prachtige erkenning voor haar rijke verenigingsleven!
  Daarna werd het steeds stiller, kwam ze al minder van haar bed af en volgde ze Alcmaria vooral via Facebook (ze deelde alle berichten van onze club) of wat Sjaak en trouwe bezoekers haar konden vertellen. Zo bleef ze nog behoorlijk op de hoogte van het wel en wee van onze club.
  Nanda overlijdt dan toch op 2 september op 73-jarige leeftijd. Een prachtige vrouw gaat heen, Alcmaria Victrix sterft een beetje met haar mee.
  Nanda, dank je wel voor alles wat je voor Alcmaria en voor alle Alcmarianen hebt betekend. Het gaat je goed, je zult nog lang in onze herinnering zijn.