• In memoriam Henk Halbesma

  In memoriam Henk Halbesma 17 april 1949 – 4 juli 2024

  Ineens ontwaarden wij in ons befaamde weeknieuws van Alcmaria Victrix, van 12 augustus 1992, bij het pupillennieuws een nieuwe jeugdleider.
  Wat is dat nou? De heer Halbesma. Nooit van gehoord.
  En dan nog wel bij onze meest beloftevolle jongerenlichting, waar ook zijn zoon Roy Halbesma bij was ingedeeld. Daar moest ik het mijne van weten. Eens even kijken als de jongens op 29 augustus van dat jaar een toernooi spelen in het kader van het 90-jarig bestaan van de K.N.V.B., Afdeling Noord-Holland. Ik heb geluk, de eerste wedstrijd is al om 9.00 uur. Zie het meteen, dat is geen verkeerde vent. Enthousiast en vergezeld van zijn vrouw coacht hij naar behoren en met kennis van zaken. Dat zit wel goed, daar hoeven wij ons verder geen zorgen over te maken.

  Slechts één keer mochten wij Henk zelf in actie zien. Wanneer aan het eind van het seizoen 1996/1997 onze seniorencommissie aantreedt als tegenstander van de jeugdcommissie speelt Henk, zoals wij hem inmiddels kenden, een puike partij. Wij zagen in hem wel een goede aanwinst voor ons veteranenteam, maar alhoewel wij ons best deden hem als lid aan ons te binden, heeft dat niet zo mogen zijn.
  We kwamen Henk en zijn vrouw Loes wel altijd tegen bij uit- en thuiswedstrijden waarin Roy present was en op klaverjasavonden. Een praatje en een borreltje, het was werkelijk een echte Alcmariaan.

  Zoals hij ooit is begonnen als jeugdleider bij de pupillen, werd hij later elftalbegeleider van ons eerste elftal. Kleinkinderen Daan en Marc - van dochter Monique - waren inmiddels ook op de Alcmaria-velden te bewonderen en konden ook steevast op de support van Henk rekenen. Menig bezoeker van ons clubhuis zal hem ook herinneren als uitbater. Hij vervulde deze rol jarenlang met verve. Ook nadat Roy, Daan en Marc niet meer bij Alcmaria actief waren, bleef Henk onze club trouw. Zo veel als zijn gezondheid het toeliet, was hij wekelijks de aanjager van onze schoonmaakploeg. Helaas hebben wij kort na het overlijden van zijn vrouw Loes nu ook onze Henk moeten loslaten.

  Op Henk Halbesma kon je bouwen. Voor altijd Alcmariaan, zeer veel dank.

  Namens de vrienden van Alcmaria Victrix
  Peter Gerritsen