• William aan slag

 • Alcmaria Victrix HB U15-2 - North Stars  17-0

  Zo simpel hadden de mannen van Alcmaria Victrix HB U15-2 het niet verwacht. Het werd zaterdag een verbazingwekkend eenvoudige zege voor het tweede Alkmaarse aspirantenteam. Tegen North Stars uit Amsterdam wonnen de mannen zelfs zonder tegenpunt. Het werd 17-0. Niet dat de Amsterdammers zwak speelden. North Stars had een paar goeie pitchers maar kwam er aan slag gewoon niet aan te pas.

  De heenwedstrijd in Amsterdam, eerder in het seizoen, had Alcmaria nog nipt verloren. Toen speelde de Amsterdamse ploeg naar verluidt in een wat gewijzigde samenstelling dan zaterdag. Destijds was het 7-5 voor North Stars.

  ,,Liever een sterke tegenstander dan geen tegenstander", stuurde coach Marcel van Alcmaria nog vooraf in de groeps-app. Aanleiding was het Amsterdamse verzoek om de wedstrijd te verplaatsen naar een later tijdstip. (Het wordt overigens niet een gewoonte dat de verslaggever citeert uit de interne team-correspondentie maar dit tekende wel het gevoel bij Alcmaria vooraf).

  Het geheim van de ploeg van Marcel? De sterke startende pitcher William, de betrouwbare catcher Thomas en het enthousiaste in- en outfield. Die hielden North Stars kort, drie inningen lang.

  Verder kenmerkt Alcmaria HB U15-2 zich door agressief, oplettend en soms ook gewaagd honklopen. Ieder met z'n eigen stijl. Sem sluipt soepel van honk naar honk (en verraadt zo zijn achtergrond in oosterse vechtsport).  William is bijna net zo stil als Sem. Jonah loopt bij vier wijd laconiek door naar twee. Thomas houdt van uitdagen op de honken (die wordt nog eens het slachtoffer van een pick-off, denkt iedereen regelmatig vanaf de kant) en Joep kiest zijn eigen strategie. Ook al roept de coach iets anders.

  Een paar lekkere honkslagen en het agressieve honklopen brachten de stand na de eerste inning op 6-0 voor Alcmaria. Jammer dat de harde klap van Luke werd gevangen: Alcmaria had toen nog drie man op de honken.

  Een mooie actie aan het einde van de tweede inning: catcher Thomas gooide de bal op maat naar tweedehonkman Jonah. Die had de bal snel onder controle en tikte de Amsterdamse loper. Uit! Zo moet honkbal gespeeld worden.

  Nog een paar honkslagen later - en een sportieve afspraak op het einde van de wedstrijd om geen honken meer te stelen - brachten de eindstand op 17-0. Een fijne zege, met soepel spel..

  Ook mooi om te zien vanaf de kant was hoe de ervaren mannen hun beginnende teamgenoten blijven coachen in het veld. Soms leidt dat tot wat gemengde berichten aan de lopers op de honken, maar meeleven en aanmoedigen doet iedereen. Je hoeft je als publiek bijna niet verbaal te bemoeien met de wedstrijd.

  Tekst en foto van de hand van Jan Benjamin