• 23 april 2023: Alcmaria Victrix houdt het ondanks de overwinning lang spannend tegen 10 man van Con Zelo: 1-2 (0-1)

Na het knappe gelijkspel tegen (voormalig) kampioenskandidaat Limmen, stond er nu een affiche tegen de hekkensluiter uit Waarland op het programma. Voor Alcmaria is het zaak om punten te halen om de nacompetitie te ontlopen. Con Zelo kan directe degradatie nog ontlopen als het de resterende drie wedstrijden wint. De Alkmaarders zijn gewaarschuwd voor de stugge tegenstander, de thuiswedstrijd werd immers gelijkgespeeld. Interim-trainer van Alcmaria, Jos Mouwes, kon deze wedstrijd geen beroep doen op de geblesseerden Lance Verhagen en Rory Weisscher. Max Bakkum was een weekend weg en Pieter Kraakman en Daniel Mullen waren zonder trainingen in de benen pas net teruggekeerd van langere vakanties. Het leverde basisplaatsen op voor Joost Degen en Jelmar Bremer en net als de wedstrijd tegen Limmen bestond het centrale duo uit jongelingen Alex Franke en Roy Schmid.

Op het hobbelige en spekgladde speelveld in Waarland kwam Alcmaria goed uit de startblokken. De eerste kans was echter voor de thuisploeg. Nick van der Veer kon de bal ternauwernood uit het doel ronselen. Bij Alcmaria was vervolgens direct veel beweging en de voorste spelers werden goed gevonden. Na 8 minuten spelen was het raak. Een vrije trap van Kevin Floor werd panklaar op Dimaggio Senchi’s hoofd neergelegd: 0-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht en helemaal niet toen na een kwartier de Con Zelo-verdediging aan de noodrem moest trekken. Nick Kleefman werd ‘weggestoken’ en ging op het doel af. Con Zelo-verdediger Jan Doodeman haalde hem op randje 16 neer en scheidsrechter De Jager kon niets anders doen dan de rode kaart trekken. Uiteindelijk moest Nick vanwege deze overtreding de wedstrijd in de eerst helft al staken. Zoals wel vaker leidt een numerieke meerderheid niet direct tot een overwicht. Ook vanmiddag was dit het geval. Voor de thuisploeg was dit het signaal om nóg harder te werken en om alle gaten vakkundig dicht te lopen. Alcmaria verzandde juist in te moeilijk voetbal en het kwam te vaak voor dat bijna alle aanvallers en middenvelders voorin op dezelfde lijn stonden. De gastheren bleven op deze manier gemakkelijk overeind. De ruststand werd dan ook met een minimale voorsprong voor de Alkmaarders bereikt.

In de tweede helft kwamen er uiteindelijk meer ruimtes beschikbaar voor de withemden. Con Zelo deed lange tijd alles wat het kon, maar de pijp raakte toch langzaam leeg. De eerste grote mogelijkheid was voor Wytze Bernards. Hij stuitte echter op doelman Nils Nolten. Deze doelman was in de heenwedstrijd ook al de uitblinker en ook op deze middag hield hij zijn ploeg veelvuldig op de been. Na een uur speler kreeg Con Zelo dé kans op de gelijkmaker. De gevaarlijkste man aan hun zijde, Senna Houtenbos, liet met zijn snelheid de verdediging zijn hielen zien. Echter oog-in-oog met Nick schoot hij hard op de paal. Alcmaria was nu echt gewaarschuwd en het kwam weer tot wat kansen. Dennis Koraag schoot twee maal hard in, maar trof geen doel. Een drie-tegen-één situatie werd vervolgens ook niet goed uitgespeeld. In de 78e minuut begon Dimaggio aan een karakteristieke solo. Hij legde vervolgens breed op Maurizio Rodriguez Campos, die vervolgens ook breed legde op Kevin Floor. Kevin bleef rustig en schoof de bal onder de doelman door. Het leek de bevrijdende treffer, maar Alcmaria maakte het toch nog spannend. Drie minuten voor tijd schatte Jelle Overwater een lange bal net niet goed in en kopte hij deze achter zijn eigen doelman. Het waren voor de 19-jarige Jelle zijn allereerste minuten in Zondag 1. Los van dit moment kan hij terugkijken op een prima debuut! In de resterende tijd gebeurde er niet veel meer en begon het ook keihard met regenen.

De drie punten van deze middag zijn het belangrijkste. Tijdens de wedstrijd was het numerieke voordeel, behoudens de slotfase, niet op te merken. Alcmaria staat nu echter wel weer op een positie die directe handhaving tot het gevolg heeft. De eerstvolgende wedstrijd staat gepland op 14 mei, thuis tegen Ilpendam. De komende weken zal de selectie weer completer raken en zal de focus volledig op het treffen met Ilpendam komen te liggen. Zij zijn na de winterstop duidelijk beter in vorm en van lelijk eendje naar een geduchte tegenstander getransformeerd. De uitwedstrijd in het gelijknamige dorp werd in december met 2-1 verloren.

8’ 0-1: Dimaggio Senchi (assist Kevin Floor)
    15’ Rode kaart Con Zelo
    78’ 0-2: Kevin Floor (assist Maurizio Rodriguez Campos)
    87’ 1-2: Jelle Overwater (eigen doelpunt)