• 21 mei 2023: Alcmaria Victrix verliest de laatste wedstrijd van het seizoen nipt van Koedijk: 3-2 (2-1)

  Nadat Alcmaria Victrix zich vorig weekend veilig had gespeeld, kon het ongedwongen de laatste wedstrijd van het seizoen in gaan. De derby tegen Koedijk stond op het programma. Bij de tegenstander stond er nog heel veel op het spel. Als Meervogels uit bij Zeevogels niet zou winnen, maakte het zelf nog kans op het kampioenschap. Voor interim-trainer en Alcmaria-clubman Jos Mouwes was het zijn laatste wedstrijd als hoofdtrainer en hij moest zijn basisopstelling weer wat wijzigen ten aanzien van de week er voor. Rory Weisscher en Daniel Mullen ontbraken en zij werden vervangen door Jelmer Bremer en Joost Degen. De mogelijke kampioenswedstrijd van de thuisploeg werd op het B-veld gespeeld. Vorig seizoen heeft sv Koedijk, in overleg met de gemeente, er voor gekozen om van het A-veld weer een natuurlijke mat te maken. Dit veld is echter in dermate slechte conditie, dat er veelvuldig wordt uitgeweken naar het kunstgrasveld. Dit veld wordt omgeven door metershoge hekken en doet eigenlijk af aan het affiche van deze middag.

  Nadat de teams gereed waren, werd er door de Alkmaarse scheidsrechter van Hamersveld gefloten voor de aftrap. Beide teams zijn aardig op de hoogte van elkaars kwaliteiten, waardoor de openingsfase er eentje was van aftasten. De 22 spelers waren geduldig in balbezit en probeerden de voetballende oplossing te vinden. Het eerste speldenprikje kwam van de thuisploeg. Kevin van Londen nam een afvallende bal op de schoen, maar schoot recht op doelman Paul van der Werff. Direct na deze mogelijkheid, was de eerste kans voor Alcmaria wel meteen raak. Voormalig Koedijk-speler Wytze Bernards gaf een knappe pass op een andere speler met een Koedijk-verleden; Jelmar Bremer. Jelmar nam de bal in één keer en deze houdbare poging verdween toch achter doelman Vince Beets. De wedstrijd was hiermee opengebroken en Koedijk moest nu wel komen. Dat deed het ook en tien minuten na de openingstreffer werd Luc Wagenaar diep gestuurd. De bal viel precies tussen de defensie en doelman Paul in. Luc was eerder bij de bal en maakte zo de gelijkmaker. Enkele minuten later was Koedijk-spits Remco Reinhard ontsnapt aan zijn bewaking. Hoewel hij de bal compleet verkeerd raakte, rolde de bal toch in het netje: 2-1 Aan de andere kant kreeg Dimaggio Senchi vlak voor rust nog een kans, maar werd zijn poging in de korte hoek gekeerd.

  In de rust werd duidelijk dat Meervogels ruim voorstond bij Zeevogels en dit was ook van invloed op de wedstrijd op Sportpark De Weijdt. Koedijk geloofde niet meer in een mogelijk kampioenschap en liet de teugels varen. Na de hervatting had Maurizio Rodriguez Campos de gelijkmaker op de schoen. Na een afgemeten pass van Kevin Floor schoot hij echter in het zijnet. Na iets meer dan een uur spelen zette Koedijk-linksback Stan Vonk zelf een aanval op. Via wat geluk kwam de bal weer bij hem terecht en uiteindelijk wist hij in tweede instantie zijn eerste treffer in dienst van Koedijk 1 te maken: 3-1. Deze treffer bleek ook het signaal voor beide hoofdtrainers om nog meer te gaan wisselen. De net daarvoor ingevallen Justin Groot kopte nog op de binnenkant van de paal. Een kwartier voor tijd mocht de 18-jarige Timo Weel aan Alcmaria-zijde zijn debuut in de hoofdmacht maken. Eveneens kwam op dat moment Pieter Kraakman in de lijnen. Het waren voor hem, na 12 seizoenen, juist zijn laatste minuten in Zondag 1. Tien minuten voor tijd wist een andere invaller, jongeling Jelle Overwater de wedstrijd nog spannend te maken. Na een corner van Wytze kopte hij hard en onhoudbaar raak. In zijn derde wedstrijd in het shirt van Zondag 1 maakte hij zijn eerste treffer. In het restant van de wedstrijd zette de gasten nog wel aan, maar kon het niet meer écht gevaarlijk worden. Vertrekkende spelmaker Dimaggio Senchi was nog op zoek naar een treffer, want hiermee zou hij op een gedeelde tweede plaats op de topscoorders ranglijst aller tijden komen. Die plek blijft nu voorlopig toebedeeld aan Frits Nieuwveen (actief van 1955-1971, 79 officiële treffers).

  Na een geringe blessuretijd floot de prima leidende arbiter af en kan Alcmaria zich opmaken voor een lange zomerstop. Koedijk ziet het seizoen nog verlengd worden met een nacompetitie voor promotie naar de 2de klasse. ‘Alkmaars Oudste’ sluit zo een turbulent seizoen af. Met het spelerspotentieel zijn er dit seizoen te weinig punten behaald en het was ook niet gelukkig met (langdurige) blessures. Een plek in de nacompetitie van de versterkte degradatie was lange tijd een realistisch scenario, maar net op tijd zijn de spelers opgestaan en hebben zij de rug gerecht. Eveneens zijn er eerstejaars senioren die bewezen hebben het niveau aan te kunnen. Zij kunnen mede het vertrek van enkele bepalende spelers in het nieuwe seizoen opvangen. De komende weken zal blijken welke versterkingen de Technische Commissie voor het nieuwe seizoen zal kunnen toevoegen aan de selectie van de nieuwe hoofdtrainer Edwin Veenstra. Eveneens is het de periode dat de vertrekkende of stoppende spelers bekend gemaakt zullen worden. Op donderdagavond sluit de selectie na de training het seizoen af in de kantine. Vanzelfsprekend is iedereen uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.


  20’ 0-1: Jelmar Bremer (assist Wytze Bernards)
  30’ 1-1: Luc Wagenaar
  33’ 2-1: Remco Reinhard
  65’ 3-1: Stan Vonk
  80’ 3-2: Jelle Overwater (assist Wytze Bernards)

  Opstelling Alcmaria Victrix 1:
  Paul van der Werff; Wytze Bernards, Alex Franke, Roy Schmid (71. Jelle Overwater), Dennis Koraag; Max Bakkum, Kevin Floor © (61. Justin Groot), Maurizio Rodriguez Campos (75. Timo Weel), Jelmar Bremer (61. Jim Verbeem); Dimaggio Senchi en Joost Degen (75. Pieter Kraakman)