Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

In memoriam Jan Untied

In memoriam Jan Untied

20 september 2020 21:00


Het was niet heel onverwacht, maar toch zijn we er van ondersteboven van: Jan is zaterdag j.l. thuis overleden op 59- jarige leeftijd.
Daarmee gaat een oer-Alcmariaan van ons heen. Een man die in de voetbal alle jeugdafdelingen heeft doorlopen, in de senioren heeft gevoetbald tot en met de veteranen. En actief was als vrijwilliger op tal van fronten. De korte overstap naar Koedijk in de senioren is hem bij deze vergeven, hij heeft het meer dan goed gemaakt in de jaren daarna!

Ik bel met twee mannen die hem in een verschillende periode hebben meegemaakt. Arnold Meij weet, als ik daar naar vraag, dat ze op hun zesde begonnen te voetballen bij Alcmaria Victrix. De vader van Jan draaide altijd films in de oude kantine tijdens Sinterklaas. 'Dat was een onvergetelijk moment voor ons als jonge jongens', aldus Arnold. Over Jan weet hij dat het een wat gemakzuchtige voetballer was maar wel een echte goaltjesdief. 'Maar ook weer niet goed genoeg voor de selectieteams. Er waren zo enorm veel jeugdteams in die tijd, dan moest je wel heel goed kunnen voetballen. Wij waren altijd maar aan het voetballen op straat of bij Alcmaria.’

Als tweede komt Jörgen van Dijk aan het woord die hem als jeugdvoorzitter binnen zag komen als ‘vader van Jan’. Jörgen over die tijd: ‘in die tijd bracht Alcmaria Victrix met pijn en moeite één F-team op de been. ‘We kwamen uit een diep dal wat betreft de jeugd. Ik had aan Jan meteen een goeie. Hij ging op het schoolplein van de Driemaster spelertjes ronselen en binnen twee of drie jaar hadden we weer zeven F-teams. Dat was Jan. Omdat hij ook alle tijd had trainde hij ze in de F- en de E-tjes.’ Als ik opper dat Jan wel zijn eigen stijl van werken had kan Jörgen dat wel beamen. ‘Jan vond dat gezelligheid en teamgeest voorop moesten staan, dan kwamen de prestaties en aantallen vanzelf wel. Daar werden de Technisch Coördinatoren van die tijd wel eens gek van.  Jan ging gewoon zijn eigen gang. Veel partijen, daar leerde je voetballen van vond hij. En als het even kan laat selecteren, anders kreeg je toch alleen maar onrust.’

Kwa voetballer kent Jörgen Jan vooral van zijn laatste jaren. Jan was een bonkige massieve spits die steevast alle penalty’s opeiste. Op gluiperige wijze doelpunten maken was zijn specialiteit. Wat dat betreft was er dus niet veel veranderd ten opzichte van zijn jeugdtijd.

 

149210_459964897407105_881038592_n.jpg

Jan links staand met zijn veteranen

 

Jan heeft ook de zaalvoetbal weer op de kaart gezet bij Alcmaria Victrix en nam plaats in het voetbalbestuur. Iets wat hij tot het einde toe is blijven doen. Zoals hij zei: ‘ik kan beter bij jullie in het bestuur lekker meepraten dan thuis op de bank liggen slapen’. Want dat zijn gezondheid hem dwong tot veel rusten maakte dat we Jan al minder zagen op onze velden. Het grote lijf werd broos en kwetsbaar wat moeilijk te accepteren was voor wie Jan kende uit betere tijden.

Nog moeilijker zal het te accepteren zijn dat Jan nu nooit meer op onze velden te zien zal zijn. De eigenzinnige Jan, sfeergedreven in alles wat hij ondernam. Eigenlijk kan je wel zeggen dat hij synoniem staat voor het huidige Alcmaria Victrix: sfeer&voetbal hand in hand. Een prachtig verenigingsmens is van ons heengegaan.

 

Jan, rust zacht.

 

 

laurens overtoom

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!